četrtek, 4. september 2014

Od besed k dejanjem 2014



V ponedeljek 7.4. smo na terenu začeli z letošnjim projektom »Od besed k dejanjem 2014«. Tudi tokrat so z nami sodelovali dijaki iz BIC-a. Letos imamo malo drugačno nalogo, vsaj kar se tiče podpore MOL-a.  V letošnji sezoni bodo aktivnosti orientirane na zavarovana območja znotraj MOL-a. Tako smo naše delo na Koseškem bajerju razširili na precej večje območje oziroma na več rastišč, saj smo se v prejšnjih sezonah ukvarjali zgolj z enim od mnogih.

Ker je bila zima precej mila , se je Japonski dresnik začel razraščati že zgodaj spomladi. Zaradi takšnih pogojev je bil sedmi april skrajni datum za začetek dela.

V prvem tednu smo očistili našo lokacijo, katero smo na Koseškem bajerju prekrivali že lani. Glede na pretekle izkušnje smo predvidevali, da bo Japosnkega dresnika tam precej manj kot ga je bilo prejšnje leto; in tako je tudi bilo. Napolnili smo slabe tri vreče korenin in zgornjih delov rastlin, kar je veliko manj kot smo navajeni iz prejšnjih let, tako da gre tudi tu vse po planu.




Nato smo se v drugem tednu dela lotili še dveh sosednjih rastišči na Koseškem bajerju, s katerimi se prejšnja leta zaradi pomanjkanja financiranja in prostovoljcev nismo resno ukvarjali. Predvidevamo, da so rastišča pod zemljo še vedno povezana v močan koreninski sistem, zaradi tega se nam zatiranje vseh treh rastišč naenkrat za uspešnost projekta zdi ključnega pomena. V drugem tednu aprila so bili zunanji deli rastline visoki že preko metra in pol ter zelo gosto prepredeni, tako da smo čistili rastišča skoraj cel teden, iz česar se je nabralo preko deset vreč smeti.
Kot se spodobi smo za konec prakse za dijake BIC-a organizirali  pogostitev v okrepčevapnico Harambaša. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi Harambaši in ostalim podpornikom ter simpatizerjem za pomoč pri našem projektu. Ker je projekt naravnan skrajno neprofitno je vaša pomoč nujna za uspešno delovanje. Se vidimo na bajerju..


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...